Welkom

Introductie

Introductie

Zaanse Helden

Zaanse Helden


Zaanse Helden

In de stad. In het groen.
Als jij mocht kiezen,
waar zou jij dan willen wonen?
Woon je graag in de stad,
of woon je liever in het groen?
Of wil je juist ín de stad wonen ín het groen?
Dat is wat je in De Zaanse Helden kan doen.
Wonen. Leven. Genieten.
Alleen. Samen. Met je gezin.
Starten, doorstromen, genieten van je oude dag.
Je kunt appartementen kopen of huren.
En hebt de grootste tuin van 't land.

Natuur en architectuur komen samen

Een daktuin, een molenpark.
Volop natuur voor de deur.

molenpark

Een daktuin, een molenpark.
Volop natuur voor de deur.

In de nieuwe wijk Zaans Hout, vlakbij het centrum én het station van Zaandam, staan straks De Zaanse Helden. Een nieuwbouwproject ontwikkeld door Stebru en Impact Vastgoed. De 10 stoere appartementengebouwen worden tevens gerealiseerd door Stebru en zijn verweven in het groen. Een natuurlijk samenspel van verschillende gebouwen. Met 607 appartementen - van sociale huur, huur in de vrije sector en koop - is De Zaanse Helden er voor iedereen.

Robuuste architectuur.
Geschikt voor iedereen. 

De Zaanse Helden krijgen een robuuste, natuurlijke uitstraling. Het ontwerp is geïnspireerd op het kenmerkende slagenlandschap van Zaanstad, waar water een belangrijke functie had. Er komen daarom een aantal waterwoningen met een terras aan het water. De gebouwen staan los van elkaar en variëren in hoogte, kleuren en metselwerk. Het natuurlijke daklandschap, gelegen op de parkeergarage, ligt als een groene loper tussen de gebouwen en faciliteert ontmoetingen.

Daktuin

Daktuin

Wandel je mee?

de Daktuin

Wandel je mee?

Een daktuin vol diversiteit

De Zaanse Helden is een uniek ontwerp waar flora, fauna, mens en architectuur samenkomen. De 'eilanden' in de daktuin, gelegen op de parkeergarage, vormen unieke plekken om straks heerlijk te ontspannen. Over elke plant, steen, bank of verlichting is zorgvuldig nagedacht. Het ontwerp van de tuin is geïnspireerd op het typisch nabij gelegen Zaanse slagenlandschap en de natuur wordt letterlijk het project binnengehaald. Zo komt er een ijsvogelwand om het unieke blauwe vogeltje hier te laten wonen. Ook worden er verschillende nestkasten geplaatst om allerlei diersoorten aan te trekken die je ook in de Zaanstreek vindt. Je wordt straks wakker midden in de natuur.

Bekijk de 3D Tour van de Zaanse Helden

Mens en dier leven hier samen

mens en dier

Mens en dier leven hier samen

Mens en dier leven hier samen

De daktuin wordt een plek waar bewoners en omwonenden welkom zijn om te genieten van de Zaanse natuur. Om even met een kopje koffie in het zonnetje bij te komen en de natuur van dichtbij te bewonderen. Vanuit hier heb je uitzicht op én verbinding met het Molenpark, waar de 300 jaar oude molen De Held Jozua nog altijd fier overeind staat. Het is een tuin die uitnodigt om je even terug te trekken, om buiten te spelen en te ontmoeten.

We integreren de natuur met het architectonisch ontwerp

We integreren de natuur met het architectonisch ontwerp

"We integreren de natuur met het architectonisch ontwerp"

Het oude Zaanse landschap kenmerkt zich door het slagenlandschap. Deze typische kenmerken komen terug in het ontwerp van de daktuin. Maar we kiezen bijvoorbeeld ook voor beplantingen op het dek die ook in het landschap van de Zaanstreek terug te vinden zijn. Denk aan bepaalde grassen en heesters, bijvoorbeeld de vlier, die hier veel voorkomen. De Zaanse Helden zal een fijn thuis bieden voor zowel mens als dier.

Eric-Jan Pleijster Landschapsarchitect LOLA Landscape Architects

Michiel Huls Landschapsarchitect Deltavormgroep

Geschiedenis

Geschiedenis

Trots eerbetoon van nu aan de helden van toen

Historie

Trots eerbetoon van nu aan de helden van toen

De Zaanse Helden is niet zomaar als naam voor deze bijzondere woonomgeving gekozen. Van de 17de tot ver in de 19e eeuw was de locatie onderdeel van een enorm industrieel molengebied. Hier prijkten honderden molens aan de oevers van de Zaanstreek. De naam 'De Zaanse Helden' is daarom een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van Zaanstad. Ieder gebouw heeft de naam gekregen van een verdwenen molen. De Zaanse Helden verbindt de binnenstad met de natuur en het naastgelegen molenpark met de 300 jaar oude Held Jozua, maar stimuleert ook ontmoetingen tussen bestaande en nieuwe bewoners. Hier komen het verleden, heden en toekomst van deze trotse, ondernemende stad samen.

Een nieuwe wind

Het besef van de aanwezigheid van historische waarden

architect

Het besef van de aanwezigheid van historische waarden

De Zaanse Helden bestaat uit een samenstelling van meerdere gebouwen, die de namen gaan dragen van verdwenen molens in het gebied. De gebouwen krijgen verschillende hoogtes en verschillende kleurstellingen in een eigentijds beeld. Hiermee wordt verwezen naar het rijke verleden met industriële gebouwen en monumentale ensembles: het Zaans Industrieel. Ook wordt het gebied fysiek verbonden met het naastgelegen Molenpark door een nieuwe brug. De verbinding tussen groen en wonen wordt steeds belangrijker. Het is inspirerend en het heeft een positief effect op je welzijn.

Lode Havermans Stedenbouwkundige en Architect Havermans Hielkema Architecten

architect