Let's go!

  Let's go!

  Let's go!

  Zaandam barst van de leuke adresjes én lekkere tentjes. 

  Om je thuis te laten voelen, leiden we je langs de belangrijkste highlights en hotspots. Langs de grachten, aan de Zaan en in het uitgestrekte slagenlandschap. Feel the nature, love the city. Genoeg om te ontdekken. • De held van ons verhaal!

  De held van ons verhaal!

  Waarom niet lekker dicht bij huis beginnen? Pal tegenover De Zaanse Helden staat

  De Held Jozua. Een driehonderd jaar oude houtzaagmolen die nog hélemaal origineel en in takt is. Compleet met houtloodsen en staat ook nog steeds op de oorspronkelijke plek. Dit als één van de weinige van de ruim duizend industriemolens die De Zaanstreek voorspoed en welvaart hebben gebracht! Héél bijzonder! Vanuit De Zaanse Helden kijk je erop uit. Wat een uitzicht!

 • Alles dichtbij!

  Alles dichtbij!

  Station Zaandam lijkt zo op het eerste gezicht niets bijzonders. Bijzonder is vooral dat het zo dichtbij De Zaanse Helden ligt. In no time zit je overal waar je wilt zijn. Met de intercity sta je in elf minuten op Amsterdam Centraal! Ok, het is dan ook maar een traject van 9 kilometer. Trein gemist? Geen zorgen! Tussen Zaandam en Amsterdam CS rijden elke dag 139(!) treinen. Met Station Zaandam om de hoek is alles dichtbij.

 • Een plein vol gezelligheid

  Een plein vol gezelligheid

  De Dam is the place to be om uit te gaan, een avondje te stappen, te dansen of gezellig uit eten te gaan. Een plein vol gezelligheid met tal van restaurants, kroegjes, cafés, terrassen, clubs en een discotheek. Altijd iets te zien en te beleven.

 • Terug in de tijd in het Tsaar Peter Huisje

  Terug in de tijd in het Tsaar Peter Huisje

  De Russische tsaar Peter de Grote heeft Zaandam ook bezocht. Op één van zijn reizen naar West-Europa om op tal van vlakken kennis op te doen en zo Rusland te moderniseren. Hij bezocht Holland om de florerende scheepsbouw te bestuderen. Dat is wel even geleden. Zondag 18 augustus 1697, toen 25 jaar oud, heeft hij acht nachten gelogeerd in een klein arbeidershuisje. Dat is later vernoemd naar zijn wereldberoemde logé. Het is in 1632 gebouwd van oud scheepshout en daarmee een van de oudste huisjes van Nederlandse houtbouw. Bijzonder om zo een hele andere tijd in te stappen.

 • Nieuwe hippe hotspot met terras aan de kade

  Nieuwe hippe hotspot met terras aan de kade

  JP 1886 is de nieuwe hippe hotspot direct aan de kade van de Zaan. Het restaurant opende in april 2022 haar deuren in de karakteristieke Verkadefabriek uit 1886. Precies, dat verklaart een deel van de naam. JP is afgeleid van Jacobus Pieter Thijsse. Wetenschapper en natuurbeschermer, maar vooral bekend als schrijver van de Verkade-albums waarvoor je plaatjes van de natuur en het landschap kon sparen en inplakken. JP 1886 is een modern restaurant met respect voor de historie. De liefde voor de natuur komt terug in de prachtige botanische binnentuin en de inrichting van het restaurant. Maar ook op het terras aan de kade kun je heerlijk zitten. De ideale locatie voor feesten en events. En vaak organiseren ze zelf ook vanalles. Hou de agenda in de gaten.

  Tip! Ze hebben ook overheerlijke sushi!

 • They love to bake you happy!

  They love to bake you happy!

  In de oude Verkade chocoladefabriek aan de Zaan vind je KISS Bakery. We love to bake you happy! De bakker met een hart. Eigenaar Jaco Schippers gelooft in het maken van blije klanten. En dat zit ‘m in de kleine dingen. Van positieve aandacht als een leuke begroeting en een gezellig praatje tot verse producten die niet te duur zijn maar wel van topkwaliteit.

 • De winkel waar je blij bent dat je niet direct aan de beurt bent!

  De winkel waar je blij bent dat je niet direct aan de beurt bent!

  Le Cockelon is een speciaalzaak in kaas, wijn en delicatessen die je absoluut niet mag missen. Niet alleen vanwege de ambachtelijke kazen, de uitstekende selectie wijnen en het deskundige advies. Maar ook vanwege de gezellige, gemoedelijke en gastvrije sfeer die het team van Le Cockelon weten te creeren met hun passie en persoonlijke advies.

  Ze kennen hun klanten en nemen de tijd. Een soort huiskamer waar je blij bent dat je niet direct aan de beurt bent om nog even te genieten en rustig rond te kijken.

 • Kabbelen over de Zaan

  Kabbelen over de Zaan

  Stap in een sloepje en kabbel over de Zaan langs de terrasjes, de historische pandjes, de voormalige Verkadefabriek, de molens van De Zaanse Schans. Zwaai naar andere bootjes op het water. Even aanmeren om een goedgevulde picknickmand op te halen. Lekker dobberen met je rosétje in de zon. Heerlijk!

  Bestel bijvoorbeeld een (Boat) to go box voor onderweg bij JP1886. Je kunt daar aanmeren om de box op te halen en er zijn diverse boxen met lekkers te bestellen!

 • Openluchtmuseum van molens, musea en ambachten langs de Zaan

  Openluchtmuseum van molens, musea en ambachten langs de Zaan

  De Zaanse Schans is een openluchtmuseum langs de Zaan van molens, musea en ambachten. Houten huisjes, schuren en werkplaatsen en industriemolens uit de Zaanstreek zijn hierheen verplaatst en vormen een uniek dorp. Hollands folklore op zijn best. Het trekt jaarlijks dan ook veel toeristen van over heel de wereld. Ideaal uitje ook met buitenlandse gasten. Je kunt er even doorlopen en wat eten of drinken. Wil je de molens, musea, de kaasmakerij, klompenmakerij, tinnegieterij bezoeken én ook nog een fiets- of vaartocht maken? Maak er dan maar gelijk een dagje van.

 • Binnen een paar minuten in Amsterdam

  Binnen een paar minuten in Amsterdam

  Pak je de HEM-pont naar Amsterdam of ga je nog even uitwaaien in de polder? Met de HEM-pont sta je in een paar minuten in Amsterdam. De pont vaart drie keer per uur tussen de Hemkade en het Hempontplein in Amsterdam. Met een afstand van twaalf kilometer zit je op de elektrische fiets in een half uur van De Zaanse Helden in Amsterdam-Centrum. Ideaal!

 • Versgemaakte friet: een begrip in Zaanstad

  Versgemaakte friet: een begrip in Zaanstad

  Het Hembrug-terrein mag je natuurlijk niet verlaten voor je de beste, verse, huisgemaakte friet van heel Zaanstad hebt geproefd. Lekkûr!

 • Van verboden terrein naar hippe hotspot

  Van verboden terrein naar hippe hotspot

  HEMbrug-terrein. De plek waar ooit de wapen- en munitiefabriek stond en bommen en granaten werden gemaakt, is nu heel vredig. Rauw industrieel erfgoed aan het water. Ooit verboden toegang, maar nu ben je van harte welkom. Een inspirerende hotspot vol hippe adresjes met meer dan zestig creatieve ondernemers, kunstenaars, ontwerpers, designers, conceptontwikkelaars, binnenhuisarchitecten, expositieruimte en galeries. Een geweldig gebied om rond te struinen en op ontdekking te gaan. We helpen je alvast een beetje op weg.

 • Word proefkonijn van de bijzondere menukaart!

  Word proefkonijn van de bijzondere menukaart!

  Ben je op het Hembrug-terrein dan is het misschien leuk om te beginnen bij Lab44. In het monumentale pand van het voormalige laboratorium ben jij het proefkonijn van alle heerlijke gerechten op de bijzondere menukaart, verse pizza’s en craft bier Hoop en Breugem van Brouwerij HOOP uit Zaandijk. Een unieke entourage waar je wel heel de dag kunt eten, drinken, feesten of vergaderen.

 • Museum of Humanity. Voel je gezien!

  Museum of Humanity. Voel je gezien!

  Dit is echt de moeite waard! Wat bijzonder! Een museum met de mens als meesterwerk. Waar kunst, cultuur en maatschappelijke vraagstukken elkaar ontmoeten. Waar hoop, waardigheid en schoonheid elkaar vinden.

  Fotograaf Ruben Timman had een droom. Hij droomde in 2001 dat hij het ‘museum der mensheid’ bezocht en een rondleiding kreeg van oud-VN-baas Kofi Annan. Hij schrok van de vervallen staat waarin het museum verkeerde. Dit als metafoor voor de staat van de wereld en ons mens-zijn. Elke mens is het waard om waardig in beeld te worden gebracht. Ruben portretteert al bijna twintig jaar mensen over heel de wereld. Altijd fotografeert hij mensen voor een zwart doek, zodat iedereen gelijkwaardig in beeld komt – of het nu een rijke zakenman, een kind of een mens op de vlucht is. In het Museum van de mensheid kun je sinds 2019 al deze gezichten bekijken. Als uitnodiging om echt oog voor elkaar te krijgen en te ontdekken dat ieder mens dezelfde basisbehoeften heeft. Zo draagt het bij aan een wereld waarin iedereen zich gezien voelt. En het bewijst dat dromen wel degelijk kunnen uitkomen als je erin gaat geloven. Aanrader dus!

 • Kunst kijken, kopen of huren

  Kunst kijken, kopen of huren

  Goed idee om je woning gelijk aan te kleden met wat moois aan de muur? Neem dan een kijkje bij galerie & kunstuitleen Artzaanstad. Met een collectie van ruim 3500 kunstwerken is er ongetwijfeld iets dat je aanspreekt. Je kunt hier een kunstwerk huren vanaf €3,- per maand en onbeperkt kunst omwisselen. Dan kun je eerst kijken hoe het staat. Of je gaat meteen voor de koop.  

 • Aanrader: heerlijk terras aan het water, geweldige bediening

  Aanrader: heerlijk terras aan het water, geweldige bediening

  Dit is weer één van die verrassende adresjes en verborgen plekjes aan de Zaan. Hier kan alles. Koffie met heerlijk taartje, gezellige lunch, borrelen langs de Zaan, gezellig etentje, maar ook trouwen of juist afscheid nemen. Een vergadering of een babyshower. Niets is hier te gek. Behalve het terras, dat is echt te gek! Lekker onder de bomen met uitzicht op de Zaan en de bootjes die voorbij komen. Een heerlijke plek. Laat je verrassen door de gastvrije en vriendelijke bediening, de gemoedelijke, huiselijke sfeer, de smaakvolle inrichting en het uitstekende menu.

 • Smells like Chocolate

  Smells like Chocolate

  En smaakt naar meer! Echt een snoeperig winkeltje langs de Zaan, aan de overkant van de Zaanse Schans. Heerlijke ambachtelijke chocolade van lokale ondernemers en met liefde gemaakt. En niet alleen lekker, maar je wordt er ook nog mooi van! Wat dacht je van een gezichtsmasker van cacaoboter? Of scrub soap? Zoek je een origineel cadeautje, dan is dit je adresje. Bestel dan gelijk zo’n heerlijke hot chocolate. Yummie!

 • Swingen, meezingen en uitgaan in de kerk

  Swingen, meezingen en uitgaan in de kerk

  Avondje swingen. Singalong. Slapstick. Tribute bands. En zelfs een ZaanPride. De Bullekerk is met de tijd meegegaan. Cultureel Centrum en Concertzaal Bullekerk is hét podium van de Zaanstreek. Er is een brede programmering met exposities, optredens en concerten in alle muziekstijlen: jazz, klassiek, pop, wereldmuziek, singer/songwriters, musicalrepertoire en kleinkunst. Maar ook allerlei activiteiten voor de buurt, zoals de Buurtkeuken en de VrijdagMiddagBorrel. Gezellige sfeer, bar midden in de kerk. Check de agenda voor een topavond uit.

 • Knuffel de geitjes en de ezels

  Knuffel de geitjes en de ezels

  Een heerlijke plek waar de kleintjes zich vermaken op de trekker en de graafmachine, knuffelen met Noedel het varken, Kobus en Flip de ezels of Jip & Janneke de geitjes. Geniet op het terras lekker van een koffie en doe alsof je thuis bent, want er is geen bediening. Wel is er een klein museum met een winkel waar je verse eieren, aardappels en ook andere groenten kunt kopen. Allemaal lokaal, biologisch en onbespoten.