We sturen aan op zo laag mogelijke maandlasten

“De rente stijgt. Waarom zou je dan de hypotheekrente voor twintig jaar vastzetten?”, zegt Chris Vaes van Vaes Finance. “Waarom kiezen voor de standaardoplossing als er veel slimmere manieren zijn om de maandlasten laag te houden en toch zekerheid te hebben?

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een deel variabel – dat is nu 1,4 procent - , een deel voor 5 jaar vast en een deel voor 10 jaar vast. En stel dat je het voordeel van de lage variabele rente opzij zet om schommelingen in de toekomst op te vangen. Of dat je nu alvast je huidige huis verkoopt, de maximale overwaarde verzilvert, zodat je die direct kunt meenemen in de financiering. De makelaars kunnen je helpen bij het vinden van een huurwoning voor de periode tot het nieuwe huis is opgeleverd. Wij denken mee en maken het inzichtelijk met rekenvoorbeelden. Zo bouwen we samen aan de meest gunstige hypotheek. Kom rond de tafel zitten en dan kijken we samen hoe we de maandlasten zo laag mogelijk kunnen houden.

‘We bouwen samen aan de meest gunstige hypotheek’

lage rent

Chris Vaes | Vaes Finance

Rekenvoorbeelden voor een slimme hypotheek die meer mogelijk maakt!

1

Van een huurwoning naar een koopwoning in De Zaanse Helden

1

Van een huurwoning naar een koopwoning in De Zaanse Helden

Arnoud en Sophie huren in Amsterdam. Zij willen graag meer buiten wonen, maar toch dichtbij de stad. Ze hebben een mooi appartement gevonden in De Zaanse Helden. De kale huur die ze nu betalen is zo’n € 1.300. Daar komen de energielasten nog bij en die blijven maar stijgen. Ze vragen zich af wat hun maandlasten zijn bij een appartement van De Zaanse Helden bij een koopsom van € 455.000 met een volledige hypotheek. Kiezen ze voor 10 jaar rentevast en 100% annuïteiten dan komen de maandelijkse lasten op € 1.645 netto. Maar kiezen ze voor een variabele rente met 50% aflosvrij (box 3 niet aftrekbaar) en 50% annuïteiten , dan komen ze een stuk gunstiger uit met € 1.075 netto per maand. Deze maandlasten kunnen iets hoger of lager worden doordat een deel van de rente variabel is. En daarbij: de energiekosten zijn structureel laag. Toch maar die nieuwe bank kopen!?

2

Samenwoners met € 110.000 overwaarde uit hun huidige koopwoning

2

Samenwoners met € 110.000 overwaarde uit hun huidige koopwoning

Wim en Patty wonen samen en willen de overwaarde van hun huidige koopwoning meenemen naar een gloednieuwe koopappartement in De Zaanse Helden. De koopsom bedraagt € 510.000. In het geval van Wim en Patty nemen ze de overwaarde van ongeveer € 110.000 mee. Dit rekenvoorbeeld is hetzelfde als het om een schenking of eigen geld zou gaan. Kortom, dan hebben ze nog een hypotheek nodig van € 400.000. Dan kunnen ze kiezen voor 10 jaar rentevast met 100% annuïteiten en betalen in dat geval € 1.435 netto per maand. Maar stel dat ze kiezen voor een variabele rente met 50% aflosvrij (box 3 niet aftrekbaar) en resterend annuïteiten, dan komen de maandlasten met € 791 netto aanzienlijk lager uit. Deze maandlasten kunnen iets hoger of lager worden doordat een deel van de rente variabel is. Verder zijn er weinig kosten. De woning in De Zaanse Helden is goed geïsoleerd en uitermate energiezuinig en zodoende de energierekening relatief laag.

3

Een echtpaar met pensioen met een overwaarde van € 250.000

3

Een echtpaar met pensioen met een overwaarde van € 250.000

Ria en Jan wonen al 25 jaar in hun oude huis. Het was veel te groot. Ze gaan kleiner en gelijkvloers wonen in een koopappartement in De Zaanse Helden. Ze hebben hun huis goed kunnen verkopen en willen de overwaarde van € 250.000 meenemen naar hun nieuwe huis. Met de koopsom van € 590.000, hebben ze nog een hypotheek nodig van € 340.000. Met 10 jaar rentevast, 50% aflosvrij en resterend annuïteiten komen ze uit op € 995 netto per maand. Maar ze komen een stuk gunstiger uit met een variabele rente, 50% aflosvrij (box 3 niet aftrekbaar) en resterend annuïteiten. Dan betalen ze nog maar € 471 netto per maand. Deze maandlasten kunnen iets hoger of lager worden doordat een deel van de rente variabel is. De energierekening in De Zaanse Helden is ook een stuk lager dan in hun oude woning. Ze hadden al de tijd, maar nu ook het geld om leuke dingen te doen.

Vaes Finance

Vaes small

Vaes Finance

0181-745030 | info@vaesfinance.nl

Bellen Mailen