Wandel je mee?

Wandel je mee?


Wandel je mee?

Een daktuin vol diversiteit

De Zaanse Helden is een uniek ontwerp waar flora, fauna, mens en architectuur samenkomen. De 'eilanden' in de daktuin, gelegen op de parkeergarage, vormen unieke plekken om straks heerlijk te ontspannen. Over elke plant, steen, bank of verlichting is zorgvuldig nagedacht. Het ontwerp van de tuin is geïnspireerd op het typisch nabij gelegen Zaanse slagenlandschap en de natuur wordt letterlijk het project binnengehaald. Zo komt er een ijsvogelwand om het unieke blauwe vogeltje hier te laten wonen. Ook worden er verschillende nestkasten geplaatst om allerlei diersoorten aan te trekken die je ook in de Zaanstreek vindt. Je wordt straks wakker midden in de natuur.

Je wordt straks
wakker midden in
de natuur

Mens en dier leven hier samen

mens en dier

Mens en dier leven hier samen

Mens en dier leven hier samen

De daktuin wordt een plek waar bewoners en omwonenden welkom zijn om te genieten van de Zaanse natuur. Om even met een kopje koffie in het zonnetje bij te komen en de natuur van dichtbij te bewonderen. Vanuit hier heb je uitzicht op én verbinding met het Molenpark, waar de 300 jaar oude molen De Held Jozua nog altijd fier overeind staat. Het is een tuin die uitnodigt om je even terug te trekken, om buiten te spelen en te ontmoeten.

"We integreren de natuur met het architectonisch ontwerp"

Het oude Zaanse landschap kenmerkt zich door het slagenlandschap. Deze typische kenmerken komen terug in het ontwerp van de daktuin. Maar we kiezen bijvoorbeeld ook voor beplantingen op het dek die ook in het landschap van de Zaanstreek terug te vinden zijn. Denk aan bepaalde grassen en heesters, bijvoorbeeld de vlier, die hier veel voorkomen. De Zaanse Helden zal een fijn thuis bieden voor zowel mens als dier.


Eric-Jan Pleijster Landschapsarchitect LOLA Landscape Architects

Michiel Huls Landschapsarchitect Deltavormgroep

architect2